Pistol squat: Verbeter je enkelmobiliteit

Een goede uitvoering van de pistol squat is afhankelijk van vier factoren:
- De mate van kracht in je bovenbeen
- De mate van mobiliteit in je heup
- Core stability (belangrijk in iedere oefening!)

én

- de mate van mobiliteit in je enkel(s)

Vaak zie je dat mensen prima een normale squat (below parallel) zelfs mét gewicht kunnen uitvoeren, wat aangeeft dat het met de bovenste twee wel goed zit, maar een pistol squat toch niet voor elkaar krijgen.

Hoe kan dat nou?


Naast een verminderde core stability en toch nog te weinig kracht in je bovenbeen voor deze eenzijdige belasting is de oorzaak in de meeste gevallen te wijten aan een gebrek aan enkelmobiliteit.

Het gebrek aan mobiliteit zorgt ervoor dat de hoek die je onderbeen ten opzichte van je voet moet maken niet ver genoeg lukt. Met andere woorden: je knie komt niet ver genoeg naar voren om diep (below parallel) te kunnen zakken. Een pistol squat wordt hierdoor onmogelijk. Hoeveel kracht je ook hebt.

Werk aan de winkel!


Om je te helpen bij het verbeteren van je (enkel)mobiliteit is Kelly Starrett je man: de schrijver van 'Becoming a Supple Leopard'. Dit boek hebben we voor je klaarliggen in de gym om in te kijken: alle oefeningen voor het verbeteren van je enkelmobiliteit (en overige lichaamsdelen) staan erin.

En om het makkelijk voor je te maken, hieronder een filmpje van de beste man waarin enkele oefeningen worden toegelicht. Video-opname is niet de beste kwaliteit maar de inhoud daarentegen is supernuttig en behulpzaam!

Verplicht kijken als jij wil werken aan je (pistol) squats in het algemeen en je enkelmobiliteit in het bijzonder! Succes!