Lukt het niet om gemotiveerd te blijven? Neem je doelen eens onder de loep!

De laatste tijd hoor je steeds vaker minachtende geluiden over trainen met als doel een bepaald resultaat: bijvoorbeeld 15 kilo afvallen. Want nee, zegt men, je traint niet voor een bepaald resultaat, je beweegt omdat je een gezonde leefstijl nastreeft (en naleeft!).

In de basis is dit eigenlijk wel waar. Wanneer bewegen in welke vorm dan ook, onderdeel is van je leefstijl, heeft dat uiteindelijk een veel beter (en langer!) effect op je gezondheid dan wanneer je sport om een bepaald doel te bereiken. Daarnaast is sporten ook makkelijker vol te houden als het niet aan een gewenst resultaat gekoppeld is maar aan je leefstijl.

Maar sporten zonder doel? Dat klinkt natuurlijk ook niet erg motiverend...

Nou, zo zit het dus ook niet precies. Wat namelijk het beste werkt om gemotiveerd te blijven is het stellen van een zogenaamd ‘duurzaam doel’. Duurzame doelen zijn te herkennen aan het feit dat ze ‘dynamisch’ zijn, in ontwikkeling blijven. Het tegenovergestelde zijn de statische doelen, de zogenaamde ‘resultaatgerichte doelen’. Bijvoorbeeld die 15 kilo afvallen.

Voorbeelden van duurzame doelen zijn, fit worden, sterk worden, je gezondheid verbeteren, werken aan je zelfverzekerdheid. Terwijl afvallen, gespierd worden, fit (genoeg) zijn voor een obstakelrun, resultaatgerichte doelen zijn.

Hoe toets je nou of het doel wat jij hebt gesteld gecategoriseerd kan worden als die gewenste duurzame doelstelling? Simpel. Stel jezelf de vraag:

“Wanneer wil ik mijn doel bereikt hebben?”

Kun je hier antwoord op geven, zoiets als “eind september moet ik mijn doel bereikt hebben” of “ik wens binnen 1 jaar mijn doel bereikt te hebben” dan is dus géén sprake van een duurzaam doel, maar van een resultaatgericht doel.

Wanneer er sprake is van een duurzaam doel kan je namelijk helemaal geen antwoord geven op die vraag. Want met welk resultaat ben je tevreden? Wanneer ben je namelijk fit genoeg, sterk genoeg, gezond genoeg? Met andere woorden: Ben je ooit ‘af’?

Wat je eigenlijk doet wanneer je bezig bent met het nastreven van een duurzaam doel ten aanzien van het sporten, is streven naar een punt dat je je prettig voelt, gezond voelt, zeker voelt, sterk voelt. Is dat dan je status quo? Kom je daadwerkelijk ooit op een punt dat je denkt: “Ja, nu ben ik wel fit genoeg hoor! Ik ben af, niets meer aan doen!” Nee. En dat is er nou juist zo mooi aan. Jouw doel groeit en ontwikkelt met je mee. En als een doel daartoe in staat is, prikkelt dit doel je altijd om jezelf te verbeteren en dus gemotiveerd te houden.

Is een resultaatgericht doel dan helemaal fout? Nee, helemaal niet! Sporten met een resultaatgericht doel kan een motiverend en doeltreffend middel kan zijn om een jezelf naar een hoger plan te tillen: 15 kilo eraf, een blokjesbuik, fit genoeg zijn voor het uitlopen van een obstakelrun. Een zogenaamde challenge kan een goede en nuttige prikkel geven en je een mooi inzicht bieden in wat je (aan)kan en waartoe jouw lichaam in staat is. Niets mis mee!

Echter besef wel dat je het risico loopt dat als het resultaat bereikt is, de motivatie om te sporten ook meteen als sneeuw voor de zon verdwenen is. Of erger nog: als het bereiken van je doel met tegenslag gepaard gaat (wat altijd gebeurt!), of niet bereikt wordt binnen de door jouw gestelde termijn. Zorg er daarom altijd voor dat jouw resultaatgerichte doel naast een duurzaam doel bestaat óf onderdeel is van een duurzaam doel op de lange termijn.

Een resultaatgericht doel als onderdeel van een duurzaam doel formuleer je bijvoorbeeld als volgt: “Ik wil een graag gezond en fit lichaam (duurzaam doel) en daarom zorg ik ervoor dat ik mijn vetpercentage met 10% naar beneden breng(resultaatgericht doel).”

Dus ben jij zo iemand die moeite heeft om gemotiveerd te blijven? Dan is het voor jou heel belangrijk om jezelf af te vragen hoe je je doelen formuleert. Zorg er dus voor dat je geen antwoord kan geven op de vraag: “Wanneer wil ik mijn doel bereikt hebben?”

Heb je geen moeite om gemotiveerd te blijven zoek je een uitdaging op sportief gebied? Stel jezelf dan gerust een resultaatgericht doel en ga ervoor!

Succes! Met welk doel je jezelf ook gesteld hebt!